De zoutpannen van Jan Thiel

03mei

Curacao, de zoutpannen van Jan Thiel

De zoutpannen van Jan Thiel dateren uit de eerste helft van de 18e eeuw. In 1737 kocht de Joodse koopman Jozef Penso de plantage Damasco van de Nederlander Jan Thielen. De lagune “Puerto Sardinero” liep vanaf de zee helemaal tot aan de rand van de plantage. Door dammen van raapstenen te bouwen werd het water vastgehouden waarna de zon het water verdampte en zout zich op de bodem van het ontstane reservoir kon afzetten. Het zout werd verzameld door slaven en Portugese arbeiders waarna het werd verkocht in Willemstad.

In 1915 kocht Casper Arthur Perret Gentil de plantage Damasco waar hij sinaasappels, mango’s, kokosnoten, bananen, mispel en kenepa verbouwde en uitvoerde naar Frankrijk, Venezuela en Sto. Domingo. Daarnaast hield hij vee en breidde hij de zoutpannen uit, waarbij in goede jaren soms tot 20.000 vaten (van 130 kilo) werd gewonnen. Het zout werd onder andere verkocht aan Cuba en Sto. Domingo. Ook Shell was een grootafnemer die het zout gebruikte voor het raffineren van de ruwe olie uit Venezuela.

In de jaren 70 werd de plantage verkocht aan het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen die delen van het gebied verkavelde ten behoeve van huizen, villa’s, appartementen en resorts. Gelukkig bleven de zoutpannen gespaard.

De zoutpannen zijn nu een prachtig natuurgebied met broedende vogels en mooie wandelroutes. Vanwege de warmte zijn ’s ochtends vroeg en de late namiddag de beste momenten om het gebied te bezoeken. Op de site Wikiloc is een leuke wandelroute door de zoutpannen weergegeven, waarbij met een beetje geluk nog flamingo’s kunnen worden gespot in het ondiepe water van de zoutpannen. Flamingo’s zijn namelijk dol op pekelkreeftjes en pekelvliegen die veelvuldig voorkomen in het zoute water. De route is ongeveer 10 kilometer en het is verstandig om water mee te nemen en jezelf goed in te smeren tegen de zon tijdens de wandeling.

Iedere dinsdagmiddag wordt er om 1700 uur een wandeltocht onder leiding van een ervaren gids georganiseerd. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en gaat van start bij de rotonde nabij het resort Chogogo. Aan deze rondleiding zijn kosten verbonden. Meer informatie over de rondleiding is te vinden op de site van Curacao Activities.

De zoutpannen van Jan Thiel zijn gelegen op 5 minuten loopafstand van Villa Carpe Diem Curacao.

Wij gebruiken cookies. Meer informatie.

Villa Carpe Diem Curacao gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.

Sluiten