Curacao

04mei

Het klimaat en het landschap op Curacao

Curacao betekent blauwe luchten, tropische temperaturen heel het jaar door en intens blauwe kleuren van de Caribische Zee. Curacao ligt op de Benedenwindse Eilanden waar een vrijwel constante temperatuur van circa 28°C heerst. Gedurende 95% van de tijd waait de noordoost passaatwind, die op het tropisch warme eiland verkoeling overdag en warmte ’s nachts brengt. Het klimaat van Curacao is semi-aride, er valt dus weinig regen en dat vrijwel alleen in de periode oktober – december; van januari tot september is er droog seizoen. Curacao is een langgerekt eiland: het meet zo’n 64 kilometer van noordwest naar zuidoost, en ongeveer 16 kilometer op het breedste gedeelte. Het landschap van Curacao heeft een licht golvend karakter met wisselende hoogten. Slechts het noordwestelijke deel van het eiland vormt een uitgesproken heuvelland. De noordkust is door rotsformaties en gevaarlijke brandingen vrijwel ontoegankelijk en is niet geschikt voor zwemmen of duiken. De zuidkust is daarentegen totaal anders met bijzonder rustige kust en telt grote en kleine baaien, waar heel veel prachtige zand- en kiezelstrandjes liggen.

De hoofdstad van Curacao, Willemstad

Kura Hulanda Willemstad CuracaoWillemstad met haar veelkleurige koloniale gebouwen prijkt sinds 1988 op de UNESCO lijst van het werelderfgoed. De stad straalt een bijzondere sfeer van cultuur en diversiteit uit. De Sint-Annabaai leidt naar een groot natuurlijk haven, en verdeelt Willemstad in twee standsdelen: Punda en Otrobanda, die weer verbonden zijn met een unieke drijvende pontonbrug – de Queen Emmabrug. In beide stadsdelen kun je duty-free shoppen. Punda is het oudste gedeelte met schitterende gebouwen zoals het Penha gebouw en veel leuke winkeltjes en barretjes. Aan de De Ruyterkade is er een levendige ‘drijvende markt’ waar vers sappig Zuid-Amerikaans fruit wordt verkocht. Otrobanda is tegenwoordig gerenoveerd in Antilliaanse stijl; nu vormen het herstelde Rifford met restaurantjes, winkeltjes, ijssalons, appartementen en Kura Holanda (een bijzonder hotelcomplex, die 65 nauwkeurig in koloniale stijl gerestaureerde gebouwen telt met romantische binnenhofjes en exotische tuinen) het nieuwe gezicht van Otrobanda. Slenter door de stad, proef van een lekker ijsje en geniet van de prachtige koloniale architectuur.

Caracasbaai en de omgeving

Aan de Caracasbaai ligt een gratis openbaar strandje met een paar gezellige barretjes, waar ook heerlijk kan worden gebarbecued, gesnorkeld, gedoken of zelfs gefeest. Vlakbij liggen enkele duik- en surfscholen en een beroemd wrak, waar dankzij duizenden schitterende tropische visjes duiken of snorkelen een must is. Het ligt overigens op loopafstand van uw villa op Curacao. ’s Ochtends en ’s avonds zijn er in de omgeving veel sportievelingen die wandelen, fietsen en hardlopen langs het water. Er liggen een paar leuke restaurantjes, zoals De Kleine Wereld en Snapper Seafood & Grill. Vergeet niet te genieten van de mooie zonsondergangen!

Vista Royal

Flamingos Zoutpannen Jan ThielVista Royal is het nieuwe gedeelte van Jan Thiel. Gelegen langs de zee aan de zuidkust van het eiland, is het een van de mooiste wijken voor een villa op Curacao. Prachtige villa’s en resorts, veel lekkere restaurantjes en barretjes zoals het bekende aan het strand gelegen Zanzibar met vers gebakken pizza’s, salades, heerlijke lunches en nog veel meer. Elke zaterdag is er live muziek en wordt veel salsa en bachata gedanst. Het resort Livingstone dat heel vlakbij is biedt een heerlijk restaurant Classics aan, mooi afgewerkt in koloniale stijl, waar bovendien elke ochtend in eigen bakkerij verse luxe broodjes worden afgebakken. In de zoutpannen van Jan Thiel, een naastgelegen prachtig natuurgebied, kan uitstekend worden gewandeld. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen om kleurrijke vogels en de roze flamingo’s te bewonderen!

Jan Thiel

Het oudere gedeelte van de wijk Jan Thiel met vele schitterende villa’s met volgroeide tropische tuinen en grote percelen, gebouwd in verschillende stijlen, wat de wijk ook architectonisch interessant maakt. Uw villa op Curacao “Carpe Diem” is precies gelegen tussen het oude Jan Thiel en het nieuwere Vista Royal en is gebouwd op de zeer vruchtbare grond van de voormalige plantage Damasco.

Wilt u weten wat onze gasten vonden van Villa Carpe Diem Curacao en de omgeving?, bekijk dan de recensies op Zoover!

Spaanse Water

Het Spaanse Water is een prachtige beschermde lagune met uitgang naar de Caribische zee. Je vindt hier heel veel tropische vogels die op vis jagen zoals pelikanen, fregatvogels en vele anderen. Hier kan je heerlijk zeilen, surfen of kanoën. De lagune is omgeven met allerlei sfeervol verlichte chique restaurantjes, waaronder The Boathouse, een aanrader voor een wat geraffineerder cuisine en uitgebreide keuze aan lekkere wijnen. Overdag biedt het Spaanse Water een onvergetelijk uitzicht, en ook ’s avond is het adembenemend!

Landhuizen

Curacao bezit nog steeds heel veel mooie landhuizen, en vele van hun zijn prachtig gerestaureerd en zeker een bezoekje waard. Landhuizen zijn de restanten van de koloniale tijden en zijn meestal de voormalige plantages. De bouw van de landhuizen werd altijd bepaald door twee klimatologische gegevens – wind en zon. De huizen hebben over het algemeen een rechthoekige plattegrond, waarbij de lengterichting van het gebouw zoveel mogelijk op de oostelijke windrichting is geplaatst voor aangename afkoeling. Ook schaduwrijke galerijen, bouw op een heuvel voor meer wind een betere overzicht zijn ook algemene kenmerken van een Curacaos landhuis. Een van de meest karakteristieke stijlkenmerken van de landhuizen zijn de driehoekige topgevels. Met hun aparte tropische bouwwijze en typisch Caribische architectuurstijl blijven ze de toeschouwer verbazen. Veel van de landhuizen zijn tot monument verklaard. Hier volg een beschrijving van een paar gerenoveerde landhuizen die open zijn voor publiek:

  • Landhuis Ascencion – De Ascension plantage werd opgericht in 1672 op het grondgebied van een voormalig indianendorp. Dit unieke koloniale landhuis is gebouwd op de heuvel om meer afkoelende noordooste wind te vangen en goed overzicht te hebben. De naburige koloniale huizen lagen binnen het gezichtsveld voor betere communicatie, wat belangrijk was wanneer er een revolte uitbrak of zich andere gevaren voordeden. Eens per maand wordt er in dit plantagehuis een rondleiding gegeven. De rondleiding begint met een kerkdienst gevolgd door een show met muziek en folklore.
  • Landhuis Daniel is een van de oudste huizen van Curacao (1700), prachtig gelegen aan de Weg naar Westpunt. Sinds een grondige renovatie in 1997 wordt dit landhuis gebruik als een klein hotel en restaurant. Voor meer informatie bezoek www.landhuisdaniel.com
  • Landhuis Chobolobo – Het landhuis Chobolobo was gebouwd in het begin van de 19de eeuw, en wel in het midden van een grote voormalige plantage. Het feit dat hier de Curacao Likeur Distillery is gevestigd is interessant. Hier kunt u zien en ervaren hoe de Curacao Likeur ‘Blue Curacao’ al sinds 100 jaar op traditionele wijze wordt gestookt. En natuurlijk kunt u hier ook proeven! Meer info? Kijk op www.curacaoliqueur.com
  • Landhuis Brakkeput – De plantage Brakkeput bestaat al vanaf begin van de 18de eeuw. De plantage diende voor de veeteelt en om maïs, bonen en fruit te kweken. Omdat de plantage te weinig produceerde om zichzelf draaiende te houden, werd het landhuis en het gehele terrein in 1929 verkocht aan de Koninklijke Shell, die het huis inrichtte als clubgebouw voor het personeel. Momenteel is het in handen van de Stichting Monumentenzorg.
  • Landhuis Jan Kok – veruit de mooiste voormalige plantage met een prachtige uitzicht op de zoutpannen en vele flamingo’s die het landschap kleuren. Het landhuis is ook een van de oudste op het eiland. Het was gebouwd in 1840 om het oud gebouw, daterend van begin van de 18de eeuw, te vervangen. Voornamelijk werd hier zout gewonnen. Nu woont hier een lokale kunstenares Nena Sanchez, ze tentoonstelt haar werk in een galerij, waar haar werk ook te koop staat. Een leukere kleurrijke souvenir uit zonnige Curacao bestaat er niet! Voor meer informatie bezoek www.nenasanchez.com

Tropische planten en vogels

Alhoewel Curacao een vrij droog klimaat kent en veel planten en bomen moeten worden aangeplant, doet de tropische vegetatie het hier erg goed. U zult zeker genieten van de tropische diversiteit. In de tuin van de villa en in de directe omgeving ervan kunt u ondermeer terugvinden kokospalmen, kerkpalmen, divi-divi’s, koningspalmen, washingtonia’s, dadelpalmen, foxtail palmen, bananen- limoen- en mangobomen, kleurrijke bougainville, flamboyant, en verschillende soorten oleanders. De vruchten in de bomen trekken veel tropische vogels aan, zoals het suikerdiefje, de troepiaal en minuscule groene en rode kolibries. Oogstrelend op Curacao zijn ook verschillende soorten orchideeën, vele soorten bloeiende cactussen, yucca’s en tenslotte de Aloë Vera (de plantage is te bezoeken, kijk op www.ecocityprojects.com.

Zwemmen met dolfijnen en dolfijntherapie

Curacao Sea AquariumZwemmen met deze prachtige zoogdieren is iets dat je niet in elk vakantieland kunt doen en is daarom sterk aan te raden. Uw vakantie in deze villa op Curacao is hiervoor de perfecte gelegenheid. Geniet van de unieke ervaring van zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke lagune. Zwemmen met dolfijnen kunt u doen in het Seaquarium – een aquarium complex met een uniek “open-water-system” – het betekent dat zeewater continu in de aquariums gepompt wordt; hier worden ook rondleidingen georganiseerd, dolfijn- en zeeleeuwshows en veel meer. Het Seaquaruim is gelegen op ongeveer 10 minuten rijden met de auto. Meer info? Kijk op www.curacao-sea-aquarium.com

Ouders die met hun kinderen naar Curacao komen om dolfijntherapie te volgen bij het CDTC (Curaçao Dolphin Therapy & Research Center) krijgen van Villa Carpe Diem Curacao een korting van maar liefst 10% op de huurprijs. Dit om te toch al hoge kosten van de reis, therapie en verblijf enigszins te matigen. Meer informatie over dolfijntherapie vindt u op: www.curacaodolphintherapy.com

Christoffel Park

Het nationale park Christoffelpark, wat in feite grote delen van voormalige plantages zijn, is een prachtig natuurgebied in het noordwesten van het eiland, waar de flora een stuk gevarieerder is dan elders op het eiland dankzij het microklimaat. De Christoffelberg is met 377 meter het hoogste punt van Curacao. Het park is bijna 2000 hectare groot. Hier treft u struikgewas, heester, verschillende wilde orchideeënsoorten, de sabalpalm, een grote variëteit bomen en cactussen aan en de nationale boom divi-divi. De fauna omvat ondermeer het unieke Curacaose konijn en het Curacaose witstaarthertje. Houdt u van flinke stukken wandelen en zelfs klimmen, bezoek het park dan het best vroeg in de ochtend. In de park zijn verschillende paden aangelegd. U kunt het park verkennen met de auto, te voet, per mountainbike of zelfs te paard. Ook zijn er Saliñas, de zoutpannen, waar flamingos rusten en voeden. Een mooie gelegenheid om de verkenning van het eiland met actieve sportbeoefening te combineren! Voor meer informatie kijk op www.christoffelpark.org

Stranden

Strand Grote Knip CuracaoOp Curacao zijn veel verschillende stranden te vinden variërend van grote zand- en kiezelstranden tot en met kleine verscholen baaitjes. De meeste stranden zijn gelegen aan de zuidkust, de noordkust heeft er eigenlijk vrijwel geen wegens de gevaarlijke branding. Wel is de noordkust interessant om te genieten van de metershoog opspattende golven, vulkanisch gesteente en bijna stormachtige wind. Enkele bekende stranden in de omgeving van uw villa op Curacao zijn: Jan Thiel beach (Zanzibar), Caracasbaai, Mambo beach, en Seaquarium beach. Verder weg gelegen stranden die de moeite waard om te bezoeken zijn: Playa Kalki, Grote Knip, Kleine Knip, Playa Jeremi, Westpunt, Porto Marie en Cas Abou. Curacao is bekend om zijn koraalriffen waar uitstekend kan worden gedoken. De stranden aan de zuidkust hebben veel mooie duikplekken. Het feit dat het zeebed op Curacao na een paar honderd meter van de kust steil naar beneden valt is heel bijzonder. Zo kunnen de koraalriffen bereikt worden zonder een boot. Deze plotse val naar beneden is beter bekend als “blue edge”. De waterwereld op Curacao is echt fantastisch!

This post is also available in: Engels Duits Spaans Russisch

Wij gebruiken cookies. Meer informatie.

Villa Carpe Diem Curacao gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.

Sluiten